Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

Prikken behoren tot de zogenaamde rondbekken en dat is te zien als je ze wat beter bekijkt. Een ronde bek hebben ze. Maar geen kaak. Bijzondere jongens, die prikken. Want prikken doen ze niet.

De zeeprik heeft wel wat weg van een paling, maar als je er wat dichterbij komt, zie je meteen dat hij er niet eens verre familie van is. Het lijkt wel of hij aan iedere kant negen ogen heeft, maar in werkelijkheid zitten daar veel (7) kieuwgaten en een neusgat tussen. Evolutionair gezien had hij er overigens al lang niet meer moeten zijn. Deze bijzondere diersoort bevindt zich namelijk ergens in het grensgebied tussen de gewervelden en de ongewervelden dieren.

De zeeprik is het grootste deel van zijn leven een parasiet. Hij zuigt zich vast aan een ‘host’ en drinkt van diens bloed. Het grootste deel van zijn leven, want als jong dier wordt hij geboren in zoet water, heeft hij nog geen ogen en is hij zelfs zonder tanden op deze wereld gezet. Hij leeft dan van planktonachtige dieren. Pas na een aantal jaar gaat hij richting zee waar hij dus parasiet wordt.

In de Noordzee is de gewone slijmprik beslist niet zeldzaam. Ze verplaatsen zich met de horizontale stromingen waardoor het vinden van prooivissen voor deze uitgesproken rovers geen problemen oplevert. Omdat ze aan, met de hengel gevangen vissen en vissen in fuiken, een gemakkelijke prooi hebben, doen ze de visserij veel schade aan.

Voorheen was de tot 1 meter lange zeeprik heel zeldzaam, maar doordat we tegenwoordig anders omgaan met onze sluizen van de Afsluitdijk, komen er steeds meer. Het is niet ongebruikelijk om exemplaren van 70 cm te zien. Overigens is hij hierdoor nog niet van de rode lijst verwijderd. De rode lijst is een lijst waarop in hun voortbestaan bedreigde dier- en plantensoorten staan.

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers