Volg ons  Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Deel deze pagina:
FaceBook  Twitter

De ‘azure vase sponge’ is een bijzondere verschijning onder water. De wetenschappelijke naam van deze spons luidt Callyspongia plicifera en in het Nederlands wordt hij wel de azuurblauwe vaasspons genoemd.

Door de vorm wordt deze spons een vaasspons genoemd, maar ook de toevoeging ‘azure’ is wel gepast. De spons is namelijk vaak blauwwit, maar kan ook paars of roze van kleur zijn. In alle gevallen is hij voorzien van een soort azuur blauwe gloed en wordt daarom wel beschouwd als de meest kleurrijke spons ter wereld.

De vorm

Deze vaasspons komt rond Florida, de Bahama’s en in de Caraïbische zee voor tot een diepte van twintig meter. Op onze duikreizen naar Bonaire zijn we hem dan ook veelvuldig tegen gekomen. De vaas wordt meestal niet groter dan 30 cm en vertoont een groot aantal kuilen met een diepte tot 1 cm.

De buitenkant is nogal kenmerkend met zijn groeven en kuilen. De opening (het osculum) is voorzien van een dunne kraag met punten. De vazen staan meestal alleen, maar er zijn ook voorbeelden van vazen met een aantal zijbuizen.

Voortplanting en zo

Deze spons kan zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. Bij de ongeslachtelijke voortplanting breekt een stuk af dat weer uitgroeit tot een nieuw exemplaar. Het dier kan zo’n twintig jaar oud worden.

De azure vase sponge heeft een fraai uiterlijk en wordt daarom wel gedroogd en gebruikt als decoratie in huizen. Er worden soms zelfs lampen van gemaakt door er een lichtbron in te plaatsen. Schoonheid heeft zo zijn prijs, zullen we maar zeggen...

Dive4all is

Aquamed logo
Officieel Aqua Med dealer. Registreer online

Mares logo
Officieel Mares Premium Reseller

Dive4all opleidingen worden uitsluitend gegeven door gecertificeerde PADI Instructeurs en Divemasters.

Dive4all PADI school Utrecht

Tweets

Een vraagje

Biologiezaken relevant voor duikers